Ako sa vyhnúť stretu s medveďom?

Ako sa vyhnúť stretu s medveďom?>

Ak by ste mali možnosť rozhodnúť, či sa počas turistiky stretnete s medveďom, pravdepodobne by ste uprednostnili vyhnúť sa tomuto nie zrovna bezpečnému dobrodružstvu. Hoci medveď na človeka nepozerá ako na svojho nepriateľa a nemá tendenciu útočiť bez dôvodu, pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako sa vyhnúť situáciám, ktoré by ho mohli vyprovokovať k útoku.

Odporúčania, ako sa znížiť riziko stretu s medveďom

  • Turistické chodníky:

Medvede útočia na ľudí zvyčajne len vtedy, keď sa cítia ohrozené alebo cítia hrozbu pre svoje mláďatá. To však neznamená, že neexistuje riziko, že medveď na Vás pri strete zaútočí. Možnosť stretu s medveďom možno zredukovať napríklad tým, že sa vyhneme hustým lesom, strmým svahom a chôdzi mimo vyznačených turistických ciest. Takéto oblasti by mali byť z vašej plánovanej trasy vylúčené.

  • Rolnička

Medvede môžu byť náchylnejšie k útoku, ak si vás nevšimnú včas a cítia sa ohrozené. Preto je dôležité, aby medveď vedel o vašej prítomnosti skôr, ako sa dostanete príliš blízko. Medveď, ktorý je zaneprázdnený hľadaním jedla, môže byť hlučný a možno si vás nevšimne. V takýchto situáciách sa odporúča mať pri sebe rolničku. Rolnička alebo hlasitá konverzácia môžu upozorniť medveďa na vašu blížiacu sa prítomnosť už z diaľky. Ak chodíte v tichosti alebo práve nehovoríte, môže vám malá rolnička pripevnená k batohu pomôcť zostať v bezpečí.

Rolnička je šikovný doplnok aj pre cyklistov, ktorí chodia na trasy v lokalitách, kde je zvýšený výskyt napr. medveďa hnedého. Dá sa veľmi jednoducho pripevniť na bicykel.

Rolnička na bicykel

  • Vyhnite sa priamemu pohľadu do očí

V prípade, že ste už v tesnej blízkosti medveďa a on si vás všimol, dôrazne sa odporúča vyhýbať sa priamemu pohľadu do očí. Priamy očný kontakt môže medveďa vystrašiť alebo vyprovokovať. Z pohľadu medveďa by ste mohli predstavovať rovnakú hrozbu, ako on predstavuje pre vás. Ak sa človek medveďovi priamo díva do očí, môže to vo medveďovi vyvolať pocit ohrozenia alebo zlých úmyslov. Lepšie je vyhnúť sa priamemu pohľadu, čím mu dáte najavo, že pre neho nepredstavujete hrozbu.

  • Neutekať (dôležitá je vhodná obuv)

Keď sa ocitnete v situácii, z ktorej sa už nedá ustúpiť, vaším prvotným impulzom môže byť útek. Pri nečakanom stretnutí s medveďom je však odporúčané pomaly a postupne zväčšovať vzdialenosť medzi vami a zvieraťom. Beh môže medveďa vyprovokovať k prenasledovaniu. Pre tieto napäté okamihy je dôležité mať kvalitnú turistickú obuv, ktorá je prispôsobená pre rôzne terény, poskytuje pevnú oporu a zabraňuje podvrtnutiu či sklzom pri cúvaní. 

  • Nepribližovať sa, nekŕmiť

Ak si vás medveď všimol a nejaví o vás záujem, mali by ste túto situáciu využiť k diskrétnemu odchodu. Je dôležité, aby sme sa k medveďom nikdy neblížili, dokonca ani v prípade, že pôsobia pokojne a neškodne. Medvede si môžu postupne zvyknúť na prítomnosť ľudí a stať sa odvážnejšími, no to neznamená, že sa necítia ohrozené. Nikdy nie je isté, ako môže medveď reagovať. Aj keď sa môže javiť ako priateľský, priblížením sa k nemu porušíte jeho osobný priestor, čo môže vyvolať jeho obrannú reakciu a zvýšiť riziko útoku.

  • Neprovokujte a nebráňte sa

Čím bližšie ste k medveďovi, tým je väčšia pravdepodobnosť defenzívnej reakcie, teda útoku medveďa na vás. Medveď bude nervózny a znepokojený, pretože vás vníma ako potenciálnu hrozbu. Útoky medveďov sú často len zastrašovacie, preto sa vyhnite kričaniu či hádzaniu predmetov po medveďovi, čo by ho mohlo vyprovokovať k agresívnejšej reakcii. Namiesto toho je lepšie zachovať pokoj a nekonfrontovať. Ak je medveď veľmi blízko, ľahnite si na zem tvárou nadol, čím ochránite svoju tvár, na ktorú sa medvede často zameriavajú pri útoku. Ruksak na chrbte môže poskytnúť dodatočnú ochranu chrbta a krku, a zároveň vám môže pomôcť pri prípadnom vlečení medveďom. Preto odporúčame ruksaky väčších rozmerov, ktoré môžu zvýšiť vaše šance prežiť útok bez vážnejších zranení. Po skončení útoku zostaňte nehybne ležať a vyčkajte, kým medveď neodíde.

Zhrnutie podstatných bodov:

  1. Zachovajte vzdialenosť a neprovokujte: Nikdy sa nepribližujte k medveďovi a nesnažte sa ho kŕmiť. Medvede môžu vnímať vašu blízkosť ako hrozbu a reagovať defenzívne.
  2. Vyhnite sa priamemu kontaktu očami: Priamy pohľad do očí môže medveďa vystrašiť alebo vyprovokovať k útoku.
  3. Neberte na ľahkú váhu zvukové signály: Rolničky alebo hlasná konverzácia môžu predchádzať nechceným stretnutiam tým, že upozornia medveďa na vašu prítomnosť z diaľky.
  4. Nesnažte sa utiecť alebo bojovať: V prípade bezprostrednej blízkosti medveďa je najbezpečnejšie zvoliť pasivitu. Ľahnite si na zem a chráňte dôležité časti tela, ako sú tvár a krk.
  5. Zostaňte nehybne po útoku: Po skončení útoku medveďa pokračujte v nehybnom ležaní, kým medveď úplne neodíde, aby ste zabránili ďalšiemu útoku.

V prípade stretnutia s medveďom je kľúčové zachovať pokoj, neprovokovať zviera a používať ochranné stratégie, ktoré minimalizujú riziko útoku. Výber správnej turistickej výbavy, ako je vhodná obuv a veľké ruksaky, môže tiež zvýšiť vašu bezpečnosť pri turistike v medveďom obývaných oblastiach.

Informácie o medveďoch na Slovensku.

Medvede sú známe svojím vynikajúcim čuchom a sluchom, pričom ich zrakové schopnosti umožňujú vnímať farby rovnako ako ľudia. Dospelý samec hnedého medveďa môže dosiahnuť hmotnosť až 350 kg, zatiaľ čo samica váži približne 200 kg. V prírode tieto zvieratá obvykle žijú 20 až 30 rokov. Počas zimných mesiacov medvede vstupujú do obdobia hibernácie, ktoré je ovplyvnené vonkajšími teplotami; pri vyšších teplotách môže dôjsť k tomu, že hibernácia sa vôbec neuskutoční. Aj keď medvede hibernujú, niekedy sa počas zimy prebudia, aby sa prešli, uľavili si alebo našli jedlo. Rušivé faktory, ako napríklad nevhodne zhotovený brloh, ktorý môže zatekať, často narušia ich zimný odpočinok, čo býva častým problémom najmä u mladých jedincov.

Hoci sa môžu zdať byť schopnými lovcami, medvede sa prevažne živia rastlinnou stravou. Nezavrhnú však ani zdochliny alebo odpadky. Najviac ich priťahujú mäsité zvyšky, syry a jogurty, ktoré im umožňujú efektívne priberať na váhe. Ak sa medvede naučia, že na určitom mieste môžu nájsť potravu, obvykle sa na toto miesto vrátia. Je dôležité s tým počítať, najmä ak sa vyskytujete v oblastiach ich prirodzeného výskytu a produkujete odpad. Medvede by si mohli osvojiť zvyk vyhľadávať potravu práve vo vašich odpadkových kontajneroch. Takto zvyknuté jedince označujeme ako "kontajnerové medvede".

Výskyt medveďa hnedého

Aj takéto tabule môžete vidieť v Slovenských obciach, ako upozornenie pre turistov. Konkrétne táto je zo Strážovských vrchov, kde je výskyt medveďa hnedého zvýšený a bolo tu zaznamenaných aj niekoľko útokov.

Výskyt medveďov na Slovensku

Medvede sa typicky vyskytujú v lesných pásmach, pastvinách a na horských hrebeňoch. Ich bežným biotopom sú národné parky ako TANAP, NAPANT, a pohoria Poľana a Fatra. Jedným z dôvodov, prečo sa môžete s medveďom stretnúť, je aj vnadenie poľovnej zveri v okolí obcí a turistických trás. Vnadiská pre poľovnícke účely predstavujú pre medvede atraktívny zdroj potravy, ktorý dokážu ucítiť na niekoľko kilometrov. Ich umiestnenie môže prilákať medvede aj do blízkosti ľudských sídel, kde sa po predchádzajúcich pozitívnych skúsenostiach môžu opakovane vracať.

Tabuľa Malá Fatra

Pred vstupom do spomínaných národných parkov zvyčajne natrafíte na takúto tabuľu. Konkrétne táto je z národného parku Malá Fatra, ktorý je obľúbenou turistickou lokalitou.

Počet medveďov na Slovensku

Podľa posledného sčítania z roku 2014 bolo na území Slovenska evidovaných 1256 medveďov. V súčasnosti sa populácia medveďov monitoruje pomocou mikrosatelitov. Poľovníci, lesníci a zástupcovia štátnej ochrany prírody zbierali vzorky krvi, moču, srsti a trusu. Tieto vzorky umožnili odhadnúť počet medveďov na danom území. Najnovšia štúdia, ktorú viedol prof. Hulva z Karlovej univerzity v Prahe, zistila, že na Slovensku sa nachádza medzi 1012 a 1275 medveďov. Štúdia sa zamerala na analýzu DNA vzoriek zozbieraných v rokoch 2020 až 2021.